در گذشته رومی ها زیر کف اتاق ها کانال کشی کرده و هوای گرم را از آن عبور می دادند و کره ای ها دود حاصل از سوخت را قبل از اینکه از دودکش عبور کند از زیر کف انتقال می دادند. این ایده ها مبنای اولیه شکل گیری سیستم گرمایش از کف می باشند که قرن ها بعد به صورت پیشرفته امروزی در آمد.
در سیستم گرمایش از کف که نام صحیح تر آن، سیستم گرمایش تابشی از کف می باشد، انرژی گرمایی از طریق کابل انتقال می یابد. دست خود را کنار یک فنجان چای داغ قرار دهید، در طی چند ثانیه دست شما گرم می شود. در واقع در این شرایط گرما از طریق فرایند تابش به دست شما انتقال می یابد. این همان اتفاقی است که هنگام تابش خورشیدی می افتد و زمین را گرم می کند.
در روش های گرمایشی متداول تا ۷۰ درصد گرما در نزدیکی سقف جمع می شود و در سطح کف دمای پایین تری داریم. این شرایط محیطی با آسایش ما مطابقت ندارد. ما هنگامی آسوده تریم که پای گرم و سر خنک داشته باشیم.
درباره طراحی دکوراسیون داخلی اداره جات و دفاتر کاری بخوانید !


انواع سیستم های گرمایش از کف
به طور کلی دو روش برای سیستم های گرمایش از کف موجود می باشد که عبارتند از :
- گرمایش با استفاده از آب گرم. موسوم به روش تر یا هیدرولیکی.
- گرمایش با استفاده از جریان الکتریکی، موسوم به روش خشک.


گرمایش از کف با آب گرم
در سیستم گرمایش از کف آبی، حرارت از طریق گردش آب گرم از درون لوله هایی که در زیر کف نصب شده اند، به آرامی و یکنواخت در محیط توزیع می شود. این سیستم دارای لوله های از جنس پلی اتیلن هستند که جایگزین لوله های چدنی شده اند. معمولا دمای آب گرم موجود در لوله های کف خواب بین ۳۰ تا ۶۰ درجه سانتی گراد می باشد که در مقایسه با سایر روش های موجود، که دمای آب بین ۵۴ تا ۷۱ درجه سانتی گراد است، ۲۰ تا ۴۰ درصد در مصرف انرژی صرفه جویی می شود . در ساختمان هایی که دارای سقف بلند می باشند استفاده از سیستم گرمایش از کف باعث کاهش مصرف سوخت می شود، به این خاطر که در سایر روش ها ( مانند رادیاتور و بخاری) هوای گرم در اثر کاهش چگالی سبک شده و به سمت سقف می رود و اولین جایی را که گرم می کند سقف می باشد. در روش گرمایش از کف ابتدا قسمت پایین که مورد نیاز ساکنین است گرم می شود و هوا با دمای کمتری به سقف می رسد، که این یکی از مزایای اصلی این سیستم می باشد. داخل لوله های پلی اتیلن واشر هایی وجود دارد که باعث آب بندی می شود. بعد از عایق شدن کف (ایزوله حرارتی می شود) با شیارهای موجود می توان لوله های مختلفی را در کف عبور داد و در کل اتاق توزیع نمود. در سطح زیر این سیستم حتما باید از عایق حرارتی استفاده شود (پشم شیشه یا سنگ) و روی آن هم باید پوشش آلومینیومی باشد تا گرما را عبور دهد. فاصله بستگی به محاسبات دمای فضای خارجی و داخلی دارد.


سیستم گرمایش از کف الکترونیکی
در این روش ابتدا روی کف بتنی یا چوبی ساختمان را با یک لایه عایق حرارتی می پوشانند و سپس رول های الکتریکی را روی آن پهن می کنند و روی آن را یک لایه نازک سیمانی می پوشانند. اکنون می توان روی این کف یازی فرش پهن نمود و یا آن را با کاشی و سرامیک آراست و در نهایت سر انتهای رول را به جریان برق وصل نمود.
مزایای سیستم گرمایش از کف تابشی
۱- چون تاسیسات، فضا را اشغال نمی کند مناسب است، ولی رادیاتور خطر جانی دارد و فضا را اشغال می کند.
۲- سیستم های گرمایش کف در سطح توزیع حرارتی دارد و گرمایش از پایین ترین لایه انجام شده و فضا را گرم می کند ولی رادیاتور شعاع محدودی را گرم می کند (به دلیل سوزاندن اکسیژن در آن محیط بالای رادیاتور سیاه می شود)
۳- سیستم گرمایش از کف چون تعمیر و نگهداری ندارد مقرون به صرفه است.
۴- سیستم گرمایش از کف در سازه های سنتی هم می تواند قابل استفاده باشد.
۵- سیستم گرمایش از کف تابشی را می توان با انواع کف سازی های چوبی، بتنی، سرامیکی و… به کار برد.
۶- هوای پاکیزه تر و خشک نشدن هوا : در سیستم رادیاتوری، عموما هوای اتاق خشک می شود. در بسیاری از موارد با قرار دادن کتری آب به روی رادیاتور سعی در افزایش رطوبت اتاق می شود. این مشکل در سیستم گرمایش کفی نمودی نخواهد داشت.
۷- استفاده از منابع حرارتی مختلف : سیستم گرمایش کفی ویرسبو می تواند از منابع مختلفی برای تامین گرمایش استفاده کند. موتورخانه، پکیج و حتی حرارت خورشیدی می توانند در این سیستم مورد استفاده قرار گیرند.
۸- صرفه جویی در مصرف سوخت : به علت تماس مستقیم افراد با منبع گرمایش درجه حرارت اتاق در درجات پایین تری تنظیم می گردد. این امر موجب صرفه جویی ۲۵ الی ۴۰ درصد در مصرف سوخت خواهد شد.
۹- خشک تر باقی ماندن زمین های مرطوب و یا خیس : در صورت نصب سیستم گرمایش کفی ویرسبو در محل های مانند آشپزخانه، سرویس های بهداشتی و زیر زمین، در صورت خیس شدن کف این محل ها به علت شستشو به سرعت خشک خواهد شد.
۱۰ – آزادی عمل در دکوراسیون داخل منزل : به علت قرار گرفتن این سیستم در داخل کف زمین اثاثیه را می توان در هر گوشه از ساختمان قرار داد این امر به خصوص در واحدهای کوچکتر و اتاق خواب های با فضای محدود، ملموس تر خواهد بود.
۱۱- در این سیستم، انبساط و انقباض ایجاد شده در کف قابل چشم پوشی است چون دما را منتقل می کند. (تلفات حرارتی منفی به وجود نمی آید)
۱۲- این سیستم در استخر هم قابل استفاده می باشد. با نصب شاه لوله ها می توان در هر اتاق کنترل مستقلی ایجاد نمود.
۱۳- در مسیر های برگشت آب، بهتر است سر راه لوله ها پمپ گذاشته شود تا مکش سریع انجام پذیرد. امروزه این سیستم در دیوارها نیز به کار می رود.

