صفحات گچی کناف شرکت کناف ایران در سال ۱۳۵۵ به نام شرکت وال بورد ایران و با هدف تولید شش میلیون متر پانل گچی توسط بخش خصوصی تاسیس گردید. مراحل راه اندازی این شرکت در خلال انقلاب شکوهمند اسلامی متوقف شد، تا اینکه در سال ۱۳۵۹ تحت پوشش سازمان صنایع ملی قرار گرفت و در سال ۱۳۶۰ نام آن به روکش گچ ایران تغییر پیدا کرد.
در سال ۱۳۶۵ قسمت اعظم سهام شرکت به بانک مسکن انتقال یافت و این شرکت در سال ۱۳۶۹ به تولید رسید، ولی متاسفانه به علت عدم دسترسی به تکنولوژی مناسب محصولات آن از کیفیت خوب برخوردار نبود، تا اینکه سهام متعلق به بانک مسکن در سال ۱۳۷۴ به شرکت کناف آلمان واگذار شد و نام آن به کناف ایران تغییر یافت. این شرکت هم اکنون با مالکیت کناف آلمان مشغول به فعالیت می باشد.
سیستم گرمایش از کف نحوه نصب و اجرای آن !
فرایند تولید صفحات روکش دار گچی در کارخانه
دوغاب گچ که مخلوطی از گچ استاکو، ( صفحات گچی کناف ) آب و افزودنی های خاص می باشد پس از مخلوط شدن در دستگاه مخلوط کن، به وسیله ی چند خروجی به صورت یکنواخت بر روی کاغذ مخصوص پخش می شود.
سپس کاغذ فوقانی بر روی دوغاب گچ قرار گرفته و ضخامت و شکل لبه های صفحه با عبور از غلتک و قطعات مختلف دیگر ایجاد می شود. بعد از شکل دهی اولیه، صفحه تولید شده از تعدادی قطعه تنظیم کننده نیز عبور کرده که در این مرحله ضخامت صفحه به طور دقیق تنظیم می شود. دوغاب موجود در حین حرکت بر روی تسمه نقاله به تدریج سخت می گردد در مرحله چاپ، مشخصات محصول مانند نوع صفحه، ضخامت، زمان تولید و استاندارد مربوطه بر روی صفحه ثبت می شود. در مرحله برش، نوار پیوسته صفحه تولید شده در طول های مورد نیاز و استاندارد برش داده شده و سپس قطعات برش خورده به سمت کوره خشک کن هدایت می شوند.
سپس رطوبت موجود در صفحات به آرامی تبخیر شده و پس از خشک شدن، صفحات بسته بندی و به محل انبار یا محل پروژه حمل می شود.


انواع تایل های گچی برای سقف (صفحات گچی کناف)
تایل های سقفی در ابعاد ۶۰*۶۰ سانتیمتر و در دو نوع ساده (فاقد خواص صوتی) و آکوستیک (دارای خواص صوتی) تولید و عرضه می گردند:
- تایل های ساده
- بدون روکش
- روکش دار ( P.V.C بر روی تایل آلومینیوم بر پشت تایل)
- تایل های آکوستیک
تایل های گچی ساده در صفحات گچی کناف
تایل های گچی ساده فاقد خاصیت جذب صوت می باشند. این تایل ها در دو نوع بدون روکش و روکش دار تولید و عرضه می گردند. تایل های بدون روکش دارای قابلیت رنگ آمیزی می باشند. تایل های با روکش P.V.C نیازی به رنگ آمیزی نداشته و بدین ترتیب سرعت کار بالا می رود. تایل های با روکش آلومینیوم (در پشت تایل) در مکانهایی که احتمال ریزش آب بر پشت تایل وجود دارد (مانند محل عبور لوله های تاسیساتی) و یا در محیط هایی که احتمال ریزش آب بر پشت تایل وجود دارد ( مانند مناطق شرجی نظیر شمال ایران یا جنوب کشور) مورد استفاده قرار می گیرند.
تایل گچی آکوستیک مدل ۸/۱۲/۳۶
این نوع تایل ها دارای خاصیت جذب صوت می باشند. سوراخ های روی تایل به شکل دایره هایی به قطر ۸mm و ۱۲mm که فاصله مرکز به مرکز این سوراخ ها از یکدیگر ۳۶mm می باشد.
تایل های گچی آکوستیک مدل ۶/۱۸
ویژگی اصلی تایل های آکوستیک، قابلیت جذب صوت بالای آن ها می باشد. به همین سبب، این نوع تایل غالبا در ساختمان هایی نظیم سینماها، آمفی تئاترها و دفاتر کار مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع تایل ها دارای خاصیت جذب صوت می باشند. سوراخ های روی تایل به شکل دایره هایی به قطر ۶mm بوده که فاصله مرکز به مرکز این سوراخ های از یکدیگر ۱۸mm می باشد.
مواد و مصالح جنبی صفحات گچی کناف
پروفیل های فولادی
این پروفیل ها از شکل دهی ورق های فولادی گالوانیزه به روش نورد سرد تولید شده و جهت ایجاد زیرسازی در دیوار های جداکننده، سیستم های سقفی و … به کار می رود.
از انواع آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
سازه استاد C : این مقطع فلزی سبک جزء عمودی قاب های فلزی را تشکیل می دهد.
سازه رانر U : این مقطع فلزی با ارتفاع بال ۳۰ در کف و سقف دیوار و بخش های افقی بازشوها نصب می شود.
سازه نبشی : این سازه حفاظت و نگهداری از لایه پشم سنگ، در جزییات اجرایی مربوط به اتصال دیوار جداکننده به سقف متحرک استفاده می شود.
سازه آویز : به شکل C به ابعاد 0/6x35x48 که به قطعه اتصال سقفی و سقف اصلی و از طرف دیگر به قطعه آویز متصل است.
اتصال مستقیم : جهت اتصال باربر C به سازه آویز استفاده می شود و یا اتصال باربر در نقاطی که ارتفاع آویز بسیار کم باشد.
اتصال سقفی : به وسیله عامل اتصال به سقف اصلی متصل می کنند.
پروفیل کناف سینوس : از این پروفایل جهت اجرای دیوارهای قوسی استفاده می شود.
بتونه درزگیر : بتونه درزگیر ترکیبی است از گچ مخصوص و مواد افزودنی که به صورت پودر (آماده ترکیب با آب) عرضه می شود و برای درزگیری درز بین صفحات روکش دار گچی و محل پیچ ها استفاده می شود.
نوار درزگیر : جهت مسلح کردن محل درزها و جلوگیری از هرگونه ترک، پس از مرحله نصب استفاده می شود. این نوارها دارای انواع مختلف مانند فایبرگلاس کاغذی و فایبر گلاس توری پشت چسب دار استفاده می شود. نوار درزگیر مناسل جهت محل هایی که دارای کد حریق می باشند نوار از نوع فایبرگلاس می باشد.
پیج اتصال و بولت : از پیچ های اتصال جهت اتصال صفحات به پروفیل ها استفاده می شود. بولت برای نصب قطعات با وزن کم بر روی صفحات روکش دار گچی مورد استفاده قرار می گیرد. این پیچ های خودکار بارهای تا وزن حدود ۱۵ کیلوگرم را تحمل می کند.
چسب پرلفیکس : پرلفیکس نوعی چسب تشکیل شده از گچ مخصوص و مواد افزودنی می باشد که به صورت پودر (آماده ترکیب با آب) عرضه می شود. خمیر پرلفیکس برای اتصال صفحات روکش دار گچی به سطوح زیر کار در دیواره های پوششی استفاده می شود.
گچ ساتن : گچ مخصوص ساتن کناف جهت پرداخت نهایی سطوح ایجاد شده با صفحات روشک دار گچی کناف و همچنین سطوح سیمانی، آهکی و گچی به کار می رود.
وسایل و ابزار شامل سه گروه می باشند:
- وسایل حمل و جا به جایی پنل ها
- ابزار برش نصب
- ابزار درزگیری
تفنگ هیلتی : همراه با چاشنی و میخ مخصوص برای اتصال سازه های کناف به قسمت های سخت ساختمان از جمله بتن، آجر، آهن، و… می باشد.
دریچه دسترسی ریوو : جهت دسترسی آسان به تاسیسات در دیوارهای کناف جاسازی می شوند. این نوع دریچه دارای درزهای بسیار ظریف بوده و از نظر بصری و معماری بسیار مطلوب می باشند.
بلندگوی صفحه ای ساند برد : کناف ساند برد نوعی بلند گوی ویژه است که دیافراگم آن را صفحه روکش دار گچی تشکیل می دهد این بلند گو کاملا مسطح بوده و به صورت کاملا نامرئی در دیوار کناف جاسازی می شود. مزیت معماری ساند برد موجب گسترش استفاده از آن در آمفی تئاترها، تالارها، هتل ها، بیمارستان ها، فرودگاه ها و… شده است.


خم کردن صفحات صفحات گچی کناف
جهت خم کردن و اجرای سطوح منحنی به وسیله صفحات روکش دار گچی از روش های متعددی استفاده می گردد. این روش ها شامل موارد زیر است :
۱- ایجاد قوس به روش خشک
۲- ایجاد قوس به روش رطوبت زنی
۳- ایجاد قوس به روش برش کاغذ
قوس به روش خشک
این حالت برای اجرای قوس هایی با شعع زیاد مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش صفحات تابع شکل زیرسازی می باشند به همین دلیل فاصله ی سازه های استاد C به اندازه ۳۰ سانتی متر و کمتر تقلیل می یابد. صفحات روکش دار گچی از یک طرف به روی استاد C خم شده و به وسیله پیج مخصوص کناف به استاد C زیرین متصل شده و محکم می گردد. پس از این مرحله با درزگیری به وسیله نوار درزگیر و بتونه مخصوص به یک سطح یکنواخت دست پیدا می کنیم. ضخامت مناسب صفحات مورد استفاده در این روش شامل ضخامت های 9/5-6 12/5 میلی متر است.
قوس به روش رطوبت زنی
در این روش کاغذ سطحی که در معرض خمش قرار می گیرد به وسیله علتک سوزنی در دو جهت طولی و عرضی سوراخ شده و بعد از این مرحله به وسیله آب پاش دستی، سطح صفحه را خیس کرده تا به حد اشباع برسد. سپس آن را روی قالب مخصوص قرار داده و لبه آن را به وسیله یک چوب چارتراش کاملا در جای خود محکم کنیم. پس از این مرحله دو انتهای قطعات نگهدارنده صفحه را به وسیله چسب نواری محکم می کنند و این صفحه پس از چند دقیقه با از دست دادن آب اضافه خود به شکل قالب مورد نظر در آمده و آماده نصب می گردد.
قوس به روش برش کاغذ
در این روش کاغذ یک سمت صفحات به فواصل کوتاه با برش های موازی بریده می شود در نتیجه یک سطح کاملا انعطاف پذیر به وجود می آید. سپس این صفحه بر روی زیر سازی فلزی مورد نظر، خوابانیده شده و به وسیله پیج مخصوص کناف در جای خود محکم می شود. در این روش شکل زیر سازی تعیین کننده شکل مورد نظر است.
انواع سیستم های صفحات گچی کناف
۱- دیوارهای جدا کننده
۲- دیوارهای پوششی
۳- سقف کاذب
۴- سیستم حفاظت ساختمان در برابر حریق


۱. دیوارهای جدا کننده
دیوار های جداکننده، دیوارهای غیر باربری هستند که برای تقسیم فضاهای داخلی ساختمان استفاده می شوند. این ساختار شامل قاب های فولادی سبک ساخته شده بوده که صفحات روکش دار گچی در یا چند لایه، به وسیله ی پیچ مخصوص بر روی آن ها نصب می شوند.درزهای میان این صفحات به وسیله ی نوار و بتنه ی مخصوص درزگیری شده، به نحوی که در انتهای کار، سطحی یکپارچه و بودن درز که قابلیت رنگ آمیزی و کاشی کاری یا هرنوع پوشش نهایی دیگری خواهد داشت، حاصل می گردد.فضای خالی داخل دیوار، امکان استفاده از انواع عایق حرارتی و صوتی را فراهم نموده و همچنین عبور و دسترسی به تاسیسات الکتریکی و مکانیکی را به راحتی میسر می سازد.
کاربرد های ویژه دیوارهای جدا کننده کناف
الف. دیوار خارجی ساختمان
در این ساختار، از صفحات مسلح سیمانی به عنوان لایه خارجی دیوار استفاده می شود. در ایران معمولا از قطعات سنگ و آجر پلاک در نماها استفاده می شود که به صورت دوغابی بر بدنه ی دیوارهای خارجی اجرا می شوند. عدم وجود اتصال مناسب میان این قطعات و بدنه ی دیوارها موجب می شود که در هنگام وقوع زلزله، جا به جایی و لرزش ها تحمل نگشته و نما فرو بریزد. سیستم دیوار خارجی با صفحات مسلح سیمانی، به عنوان ساختاری کاملا ایمن در برابر زلزله، راه حل مشکل این است. از دیگر مزایای این ساختار، استفاده از عایق پشم معدنی می باشد که به طور همزمان موجب بهسازی حرارتی و صوتی ساختمان می شود.
ب. دیوار تاسیساتی
با اجرای دو لایه قاب فلزی با فاصله از یکدیگر، می توان از فضای به وجود آمده جهت عبور تاسیسات الکتریکی و مکانیکی استفاده نمود. قرارگیری تاسیسات در فضای خالی دیوار و دفن نشدن آن در داخل دیوار، علاوه بر رفع مسئله خوردگی و کاهش هزینه تعمیرات، دسترسی به تاسیسات و تعمیرات و نگهداری را در مرحله بهره برداری آسان می کند.
پ. دیوار چاه آسانسور
این ساختار جهت جدا سازی فضای چاه آسانسور از سایر فضاهای ساختمان استفاده می شود
ت. دیوار مقاوم در برابر اشعه ایکس
با نصب یک لایه صفحه سربی در فضای داخل دیوار کناف می توان از عبور اشعه ایکس جلوگیری نمود. این نوع دیوارها در مراکز رادیولوژی استفاده می شود.
ث. دیوار مقاوم در برابر حریق
صفحات ساختار گچی خشک یکی از عالی ترین مصالح مقاوم در برابر آتش سوزی می باشد. آن ها حرارت را از خود عبور نمی دهند حتی حرارت بیش از ۲۲۰ درجه فارنهایت (۹۰ درجه سانتی گراد) در واقع، علت نسوختن آنی، وجود ترکیبات شیمیایی آب می باشد که تحت حرارت زیاد تبخیر شده، بنابراین از انتقال حرارت جلوگیری می کند. حتی پس از تکمیل مرحله کلسیناسیون، یعنی زمانی که همه آب آن خارج می شود. هنوز به عنوان یک سد در مقابل حرارت پایداری می کند. چهار ساعت مقاومت در مقابل آتش سوزی برای جدا کننده ها، سه ساعت برای سقف و چهار ساعت برای پوشش های روی ستون های ساختمانی آزمایش و تست شده است.


۲. دیوارهای پوششی
دیوارهای پوششی، ساختارهای بسیار مناسبی جهت عایق کاری حرارتی جداره های ساختمان های در حال ساخت و یا بهسازی حرارتی جداره های ساختمان های در حال بهره برداری می باشند، علاوه بر عایق کاری حرارتی، از این ساختارها می توان برای عایق کاری صوتی ساختمان ها، عایق کاری دیوارها در برابر رطوبت و بخار، ایجاد فضای تاسیساتی در دیوارها و دست یابی به پوشش های با ضد حریق نیز استفاده نمود، انواع ساختارها در این روش عایق کاری شامل موارد زیر می باشد:
الف : دیوار پوششی بدون سازه
در این ساختار، از یک لایه صفحه روکش دار گچی پوشش شده با لایه عایق پلی استایرن یا پشم معدنی ( ضخامت های مختلف) استفاده می شود. این صفحات به وسیله چسب خمیری مخصوص پرلفیکس مستقیما به دیوار زمینه متصل می شوند. درزهای میان صفحات به وسیله ی نوار و بتنه ی مخصوص درزگیری شده، به نحوی که در انتهای کار یک سطح یکپارچه و بودن درز حاصل می گردد. مزیت های اصلی این ساختار سهولت و سرعت در اجرا، قابلیت رنگ آمیزی بلافصله پس از نصب و دور ریز کم مصالح می باشد. به علاوه، در این ساختار می توان صفحه گچی را با فاصله از دیوار زمینه اجرا نمود، تا ضمن رفع مشکلات اجرایی آن (مانند ناشاقولی و ناهمواری)، فضای مناسبی برای عبور آسان تاسیسات الکتریکی و مکانیکی نیز ایجاد گردد.
ب : دیوار پوششی با سازه
در این ساختار، صفحات روکش دار گچی بر روی زیر سازی فلزی پیج می شوند. این زیر سازی می تواند به صورت متصل به دیوار یا مستقل از دیوار اجرا شود. در این ساختار، عایق حرارتی در فاصله ی آزاد میان صفحه ی روکش دار گچی و دیوار زمینه (۱۷ تا ۷۳ میلی متر) قرار داده می شود.
وجود فاصله آزاد، علاوه بر ایجاد فضای مناسب جهت نصب لایه ی عایق با ضخامت مختلف راه حل مناسبی جهت غلبه بر مشکلات اجرایی دیوار زمینه مانند ناشاقول بودن دیوار و حذف شیار زنی جهت عبور تاسیسات الکتریکی و مکانیکی محسوب می شود. از مزایای دیگر این ساختار، امکان اجرا در دیوارهای با شرایط زمینه متفاوت و اجرا و پوشش های با ارتفاع ۱۰ متر می باشد.
۳- سقف کاذب از جنس صفحات گچی کناف
سقف یکپارچه : سقف یکپارچه بدون درز بوده و ساختار آن ها از اتصال صفحات روکش دار گچی به زیر سازی فولادی که به سقف اصلی متصل می باشد، تشکیل شده است. این صفحات بر روی یک زیر سازی از پروفیل های C شکل که به سقف اصلی متصل شده اند نصب می شوند. سپس محل درزها با بتونه و نوار درزگیر، درزگیری می شود.
از جمله ویژگی های سقف یکپارچه کاذب می توان به موارد زیر اشاره کرد :
۱- سبکی وزن ساختارهای اجرا شده
۲- دسترسی آسان به فضای تاسیساتی در پشت سقف کاذب
۳- سرعت اجرایی بالا و پوشش سطوح وسیع در حداقل زمان
۴- انعطاف پذیری زیاد و امکان ایجاد طرح های معماری متنوع
سقف مشبک : از شبکه سازه های سپری و تایل های گچی تشکل می شوند. شبکه مذکور به وسیله آویزهای قابل تنظیم به سقف اصلی متصل گردیده و سپس تایل های گچی، درون این شبکه قرار می گیرند.
از جمله ویژگی های سقف یکپارچه کاذب می توان به موارد زیر اشاره کرد :
۱- سرعت اجرا بالا
۲- دسترسی آسان به فضای تاسیساتی پشت سقف کاذب
۳- تعمیر و نگهداری آسان
۴- حذف رنگ آمیزی در صورت استفاده از صفحات پوشش دار می باشد
۵- در این ساختار می توان از انواع صفحات موجود مانند صفحات سوراخ دار (آکوستیک) و ساده با پوشش و یا بدون پوشش استفاده کرد.
۶- سازه های سپری شکل با فاصله محور ۶۰ سانتی متر جزء اصلی این ساختار را تشکیل می دهد که به وسیله آویز قابل تنظیم به سقف اصلی متصل می گردد.
نقش صفحات روکش دار بر نحوه انتقال نیرو در سازه
۱- اثر کلی بر سازه : جرم مهم ترین نقش را در ایجاد نیروهای زلزه در سازه ها ایفا می کند. هر قدر جرم بیشتر باشد نیروی زلزله بزرگ تری به سازه وارد می شود. پس می توان با به کارگیری مصالح نوین، مقدار آن را به حداقل رساند. بررسی ها نشان می دهد که دیوارهای کناف، ۶۰-۹۰٪ از دیوارهای بنایی متداول سبک تر هستند. به طور کلی، سبک سازی موجب می شود که شتاب زلزله کمتر بر ساختمان اثر کند و نیروهای مخرب ناشی از زلزله کاهش یابند. بررسی موردی یک ساختمان هفت طبقه نشان می دهد که استفاده از دیوار های سبک روکش دار به جای دیوارهای سنگین بنایی، موجب کاهش وزن ساختمان به میزان ۳۶٪ و کاهش نیروی زلزله به میزان ۵۹٪ شده است. به لحاظ اقتصادی، سبک سازی موجب می شود که مخارج تامین ایمنی سازه در برابر زلزله را کاهش می دهد، نیروهای قائم (بار مرده) وارده بر ساختمان را نیز کاهش داده و در نتیجه پی و مقاطع مورد نیاز برای تامین ایستایی سازه بسیار بهینه و اقتصادی می گردند.
۲- اثر موضعی بر اجزای غیر سازه ای : به کارگیری دیوارهای سنگین، نه تنها جرم کلی ساختمان را افزایش می دهد و باعث هدایت نیروی های بیشتری از زلزله به سازه می شود، بلکه سبب می شود که این اجزا به خاطر وجود جرم های زیاد، تحت اثر شتاب زلزله، در امتداد عمود بر صفحه ی خود دچار ناپایداری و انهدام خارج صفحه شوند خصوصا وقتی که این اجزا با وجود وزن زیاد، به سازه مهار نشده باشند. اجزای غیر سازه ای باید خود در مقابل زلزله مقاوم باشند. آزمایشات نشان می دهد که دیوارهای روکش دار گچی به خوبی در برابر شتاب هایی به بزرگی بیش از g5/0 مقاومت دارند. این در حالی است که شتاب مبنای طرح در زلزله خیزترین مناطق ایران حداکثر ۳۵/۰ در نظر گرفته می شود. عوامل مهمی که باعث پایداری دیوارها شده است، وزن بسیار کم و ساختار ترکیبی لایه های پوششی با سازه های فولادی سبک به کار رفته در آن ها می باشد.


طریقه نصب صفحات گچی کناف
این پانل ها با چسب، پیچ، پرچ ( پانل ها به راحتی سوراخ می شوند ) بر روی شبکه های آلومینیومی، چوبی و فلزی نصب می شوند.
جهت برش صفحات به ترتیب زیر عمل می کنیم :
۱- برش کاغذ روی صفحات
۲- شکستن صفحه در امتداد برش
۳- برش کاغذ پشت صفحات
۴- صاف و یکنواخت کردن لبه های برش خورده به وسیله رنده
پس از برش صفحات لبه های برش خورده در صورت نیاز به وسیله دستگاه پخ زن در زاویه های ۲۲.۵ و ۴۵ درجه پخ زده می شود. اگر برش صفحات در عرض های کم (۵ تا ۲۰ سانتی متر) مورد نظر باشد. از دستگاه برش نوار استفاده می شود این دستگاه قابلیت اجرای برش های منحنی را نیز دارا می باشد.
به منظور در آوردن جای کلید پریز برق نیز از قطعات گردد بر در قطرهای مختلف استفاده می شود. بندها با چسب کاملا به یکدیگر چفت می شوند و در نتیجه ضد آب شده و ایزوله می گردند لذا از این قطعات در حمام نیز می توان استفاده کرد. امکان نصب کاشی نیز بر روی صفحات گچی کناف وجود دارد.
سلام و روز بخیر…
برای سقف، کناف سریع تر انجام میشه یا گچ؟
ممنون از اطلاعاتی که گذاشتید.
قطعا کناف