PVC یک پلیمر ترموپلاستیک می باشد که از تکرار گروهای وینیل که در آن کلرید جانشین یک هیدروژن شده است، ساخته می شود. PVC تهیه شده از پلی اتیلن و پلی پروپیلن معروف ترین پلاستیک ساخته شده در دنیا است. به دلیل وزن کم، هزینه پایین، دوام بالا و سهولت در نصب، از این مصالح در ساخت انواع قطعات نمای ساختمان استفاده می شود.
کاربرد پلاستیک PVC در نمای ساختمان
یکی از اهداف صنعت ساختمان، طراحی و ساخت ساختمان های سبک می باشد که بتوانند در برابر بارهای جانبی رفتار مناسبی از خود نشان دهند یکی از اجزای ساختمانی که وزن کم و زیبایی آن مورد توجه می باشد، نمای ساختمان می باشد؛ لذا امروزه با استفاده از PVC پنل های پوششی دیواری و سقفی برای نمای ساختمان ها تولید شده که سبک، ارزان، ضد آب و عایق حرارتی می باشد. در مقایسه با نماهای سنگی که ۲ سانتی متر ضخامت سنگ و ۳-۲ سانتی متر ضخامت ملات ماسه سیمان دارد، نماهای PVC دارای ضخامت اندک ۱ سانتی متر می باشند. همچنین در مقایسه با نماهای چوبی دارای خاصیت دوام بالا و عدم خوردگی و در مقایسه با نماهای سیمانی و بتنی اکسپوز دارای مزیت طرح پذیری می باشند.
! مقاله ای درباره سنگ نمای ساختمان و نحوه نصب !
مزایای به کارگیری نمای PVC در ساختمان
۱- سبک : در یک بدنه ۱۰۰ متر مربعی با ضخامت ۵ سانتی متر از سنگ در مقایسه با نماهای پی وی سی ۱۰ تن کاهش بار خواهیم داشت.
۲- با دوام
۳- عایق رطوبت
۴- عایق حرارت
۵- اجرای آسان
۶- تنوع طرح و رنگ و امکان ایجاد بافت های طبیعی بر روی آن
۷- سرعت نصب و آماده سازی بالا
۸- رفتار مناسب در برابر زلزله
۹- سازگاری با اقلیم های مختلف سرد و گرم
۱۰- طول عمر تا ۱۰۰ سال
۱۱- نصب نما با شرط زیر سازی آماده، خیلی ساده و سریع است.


پانل های دوجداره PVC
پانل های دوجداره PVC که در مدول های مستطیلی و با طرح ها و رنگ های متنوع تولید شده اند، برای پوشش دیوارهای داخلی و سقف ها در محیط های خشک و تر داخلی به کار می رود.
ویژگی پانل های PVC
- عایق رطوبت بدون جذب رطوبت
- قابل شستشو با تمام مواد شوینده بافت فلزی
- مقاوم در برابر مواد شیمیایی
- مقاوم در برابر حرارت
- سبک
- روکش دار با انواع طرح های چوبی با زیبایی بی نظیر و بدون روکش در رنگ های تنوع
- فرمولاسیون مخصوص جهت رفع و جلوگیری از تکثیر حشرات موذی
- قابل نصب بر روی هر نوع دیوار بدون نیاز به نازک کاری
- اتصال این پنل ها به یکدیگر از نوع کام و زبانه و بسیار آسان است.
- امکان ساخت پنل های منحنی شکل
بررسی نتایج آزمایشات روی پانل های PVC
- پس از تست اثر مواد شیمیایی بر روی نمونه ها، هیچ گونه تغییر رنگ، تاول زدگی و تغییرات دیگر مشاهده نشده است.
- شکل نمونه تا ۸۰ درجه سانتی گراد از نظر حرارتی پایدار است
- نمونه ها فاقد مواد سمی می باشد.
- نمونه ها مشتعل نمی شوند.
روکش آلومینیومی پانل ها در نمای ساختمان
وجود روکش ها سبب می شوند سطح پانل ها در هنگام انتقال، برش، نصب و اتفاقات احتمالی مصون بماند و روی آن خش نیفتد. در انتهای عملیات نصب، این روکش ها به راحتی جدا می شوند و نما سطحی صاف و مناسب خواهد داشت.
نحوه نصب پانل های آلومینیومی PVC
قطعات پانل ها زبانه هایی دارند که در هنگام نصب به راحتی کنار هم قرار نمای ساختمان می گیرند و داخل یکدیگر جفت می گردند تمامی زوایا و مقاطع به خوبی پیش بینی شده اند و به راحتی در محل نصب می گردند. چفت ها طوری کنار هم قرار می گیرند که سطحی صاف و تقریبا بدون درز پدید می آید. چون همه چیز از قبل فکر شده و طراحی شده، در موقع نصب تنها قطعات کنار هم قرار می گیرند و به این دلیل مراحل نصب، از سرعت و سهولت بالایی برخوردار است.
نماهای فولادی ضد زنگ
نمای استنلس استیل برای اولین بار در سال ۱۹۹۴ میلادی برای نمای ساختمان استفاده گردید و پس از آن به صورت موجی فراگیر در تمام دنیا به کار گرفته شد؛ هر روز نیز بر میزان استفاده آن افزوده می گردد؛ این محصول به دلیل داشتن تنوع در رنگ و طرح (بیش از ۴۰۰ مدل) راه را برای انتخاب های متعدد برای طراحان باز گذاشته است. به گونه ای که می توان آن را تنها محصولی به حساب آورد که تکرار در آن معنا و مفهومی ندارد.
رویکرد این محصول به طریقی است که به جرات می توان گفت عظیم ترین پروژه های ساختمانی جهان مانند برج های پتروناس مالزی، آسمان خراش IBM نیویورک، یونیورسال/ استودیو لس آنجلس، دیزنی لند پاریس و… نمای خود را به آن سپرده اند.


وسعت و تنوع استفاده از این محصول در فضای داخلی ساختمان ها به حدی است که مطرح ترین عنصر استفاده در فضای عمومی مانند فرودگاه ها، ایستگاه های قطار، مترو و رستوران ها و بانک ها تبدیل شده است. ورق های استیل راینکس در نه رنگ سیاه، آبی، برنز، ذغالی، آینه، آینه کامل و بیش از ۲۰ طرح مسطح و ۳۰ بافت برجسته عرضه می گردد که با ترکیب موارد فوق بیش از ۴۰۰ مدل بدست می آید. استیل تنها نمونه ای است که در هر اقلیمی می توان از آن استفاده کرد ولی از نظر زیست محیطی قابل بازیافت و برگشت به چرخه تولید نیست.
کاربرد های نماهای فولادی ضد زنگ
۱- نمای داخلی و خارجی
۲- نرده و حفاظ راه پله های داخلی و خارجی
۳- پوشش آسانسور
۴- سقف کاذب
۵- کف سازی
۶- پوشش ستون ها
۷- جدا کننده های داخلی
۸- حفاظ پنجره
۹- سایبان
بافت فلزی
بافته های فلزی که به تعبیری دیگر پارچه های فلزی نیز خوانده می شوند یکی از زیباترین ابداعات معماری مدرن روز دنیا محسوب می گردند. ساختمان های مرتفع هنگام پوشش داده شدن با این محصول جلوه ای شگرفت می یابند، گویی این حجم عظیم با ظرافت یک پارچه دستباف ساخته شده و در هاله ای از تجمل پنهان شده است و همین بنا در هنگام شب شکوه و جلوه ای کاملا متفاوت با روز پیدا می کند و گویی نوع تحول و دگردیسی در منظر آن رخ داده است. ترکیب آن در معماری داخلی ما را به زندگی در آینده فرا می خواند، آینده ای که مدرنیته جزء اصلی آن محسوب شده و احساس تحول فرآیند معماری مدرن، به واقعیت نزدیک می گردد. این پوشش ها دارای پستی و بلندی زیادی هستند که باعث افزایش مقاومت آنها می شود.
ورق های کامپوزیتی آلومینیومی
الکابوند ها ورق های کامپوزیت به کار رفته در طراحی نمای ساختمان هستند که از چند لایه تشکیل شدند: هسته داخلی-یک هسته میانی مرکزی (PVC) چسب هسته خارجی چسب و روکش خارجی.
جنس روکش ها از آلومینیوم، استیل، مس و برنز می باشد. رنگ روکش ها نقره ای، بژ، قرمز، آبی، و سبز هستند. ورق کامپوزیت از سه لایه یا حداقل دو لایه چسب تشکیل شده است و روکش روی آن چسبانده شده است.
این پوشش ها مثل پلاستیک با چاقو ضربه می خورند و طرح پذیری نامحدودی دارند. مزایای این ورق ها، سبکی، ظرافت، سرعت دقت و زیبایی آن است. این آثار، تاثیری آنی بر مخاطب دارند و در نگاه اول گیرندگی شدیدی ایجاد می کنند چون محصول مصنوعی است (برق زیادی دارد) اما بعد از مدتی کسل کننده می شوند، زیرا خاصیت محصول مصنوعی همین است و این به دلیل عدم هماهنگی با روح، فطرت و طبیعت انسان است.
محدودیت های ورق های کامپوزیتی، ضربی پذیری بودن، طول عمر پایین (ماکزیمم ۲۰ سال عمر دارند) و انعکاس نور شدید آن هاست. برای جلوگیری از آسیب دیدگی این نماها نماهای کامپوزیت را باید در حدی بالای دست انسان به کار برد.


ویژگی ورق های کامپوزیتی آلومینیومی
- کامپوزیت ها به عنوان یکی از عناصر سبک سازی بنا قابل توجه هستند که در زلزله حائز اهمیت است.
- انعکاس نور شدید (مثل آینه) ممکن است به ساختمان های مجاور آسیب بزند
- بعضی از این پوشش ها بجای چسب یک شبکه دارند. (شبکه های شش یا چهار ضلعی)
- چسب بین قطعات مهم است و در طول زمان ممکن است از بین برود.
- ورق های کامپوزیت ابعاد محدودی دارند و درز انبساط، انقباض و همچنین مدولار بودن در این ورق ها پوشش دهنده حرارتی است.
- دلتای حرارتی مصالحی که ضخامت کمی دارند اندک است، پس انعطاف پذیری لازم را برای دلتای حرارتی دارد
- این پوشش ها به خاطر فرم و لبه تیز آلومینیوم مقاومت خوبی دارد و به خاطر خلل و فرج ها تعادل دمایی ایجاد می کند یعنی انتقال گرمایی آن ها کم است.
- رفلکس بالایی دارد و ایزوله حرارتی و رطوبتی هم است.
- پانل های آلومینیومی به دلیل تولید در کارخانه به شیوه صنعتی و در مقیاس وسیع، گزینه اقتصادی تری برای طراحی نمای ساختمان ها به شمار می آیند.
مقاومت در برابر حریق
ورقه های کامپوزیت به دلیل هسته معدنی ضد حریق خود، در برابر آتش مقاوم است. تا ۷۰۰ درجه سانتی گراد آتش مستقیم را تا حداقل ۴۵ دقیقه تحمل می کند و بعد از آن شروع به نرم شدن می کند و نمی سوزد و تولید دود و آلاینده نمی کند.
آکوستیک
این ورقه ها بیشتر از موادی مانند فولاد، تخته چند لا و… در برابر صدا عایق هستند. در ضمن فضای خالی پشت ورق آلومینیوم باعث ایجاد خاصیت آکوستیک می شود و اگر این ورقه ها برای ساختمان هایی به کار روند که از بتن سبک استفاده شده خاصیت عایق بودن صوتی دو برابر می شود.
سطح هموار
روند تورق پیوسته که لایه های نیم میلی متر آلومینیومی را با متریال هسته ترکیب می کند موجب همواری سطح می شوند (خلل و فرج بسیار کم است) و هموار بودن سطح باعث می شود تا میکروب ها روی این سطح جایی برای جایگیری ندارد و به همین دلیل این ورقه ها ضد میکروب نیز هستند (در بیمارستان ها کاربرد فراوانی دارند).
یکنواختی رنگ و مقاومت آن در برابر عوامل جوی
به دلیل کربنی بودن ترکیبات رنگی در برابر باران های اسیدی و اشعه ی UV مقاوم است. در حالی که دیگر مصالح دارای اینگونه خواص نیستند. به عنوان مثال سنگ گرانیت در اثر اشعه UV و باران های اسیدی جلا و صیقلی بودن خود را حداکثر ظرف یک سال از دست می دهد و سیمان به سرعت کثیف و چرک می گردد.
بی نیاز از شست وشو
نوع رنگ مصرفی در این ورقه ها موجب شده تا تمیز بمانند. چون (Lumiflon) نوعی رزین است و در اثر جریان هوا الکتریسیته ساکن در ورق ایجاد نمی شود (الکترواستایک) این امر باعث می شود که ذرات گرد و غبار معلق در هوا جذب ورق نشده لذا سطح تمیز بماند هرگونه گرد و غبار احتمالی با اولین باران از روی سطح کاملا شسته می شود.
مصالح زیر سازی سبک
چون این ورق ها از جنس آلومینیوم می باشد لذا کلیه مصالح زیر سازی نیز عموما از پروفیل های آلومینیومی می باشد که به دلیل پایین بودن وزن حجمی آلومینیومی عملا وزن زیر سازی بسیار کاهش می باید در صورتی که در دیگر مصالح وزن زیر سازی بالا می باشد.
سهولت اجرا و قابلیت تعویض پانل ها
برش، خمش، شیاردار کردن، انحنا دادن و دیگر پردازش ها به آسانی با استفاده از ماشین آلات آلومینیوم کاری قابل اجراست. در صورت بروز هرگونه مشکل به دلیل سیستم های مختلف موجود در نصب این قابلیت وجود دارد که بتوان پانل آسیب دیده را عوض کرد و یک پانل نو جایگزین آن نمود.
دیوارهای پرده ای فوتوولتائیک
امروزه با توجه به نیاز روزافزون استفاده از انرژی خورشیدی و کاهش مصرف سوخت های فسیلی و خلق آثار معماری سبز با کیفیت تولید انرژی خودکفا و سازگار با محیط زیست و لزوم بکارگیری از انرژی های سبز و تجدید پذیر، سیستم نمای دیوارهای پرده ای فتوولتائیک مورد استقبال معماران و مهندسان ساختمان قرار گرفته است. این سیستم دیوارهای پرده ای، علاوه بر وزن کم و زیبایی، به منزله سیستم های ذخیره کننده انرژی خورشیدی دیواری به شمار می روند که می توانند در طول دوران بهره برداری از ساختمان درصد زیادی از انرژی مورد نیاز ساختمان را فراهم نمایند و گامی موثر در جهت کاهش مصرف سوخت های فسیلی باشند. این سیستم می تواند بر روی کلیه سیستم های دیوار پرده ای موجود مانند سیستم با تکیه گاه نقطه ای، سیستم قابی و سیستم دو پوسته نصب گردد.
امکان استفاده از قاب های نگه دارنده متنوع، تنوع رنگ مصالح پوششی، امکان تنظیم میزان گذردهی نور، ضخامت و ابعاد نیز امکان تنظیم میزان گذردهی نور، ضخامت و ابعاد و نیز امکان خلق فرم های متنوع از دیگر دلایل استقبال معماران از این سیستم نمای مولد انرژی سبز می باشد.
تنها مسئله عمده در ارتباط با دیوار های پرده ای فتوولتائیک، عدم امکان استفاده حداکثری از پتانسیل تولید انرژی سلول ها به دلیل زاویه قرارگیری عمودی آن ها می باشد زیرا این دیوارها اغلب به صورت عمودی قرار میگیرند و بنابراین از بازده حداکثری آن ها در جذب نور خورشید و تبدیل آن به انرژی الکتریکی استفاده نمی شود اما همین میزان انرژی تولید شده توسط این سلول ها به قدری است که استفاده از آن ها را به ویژه در نواحی با تشعشع بالای انرژی خورشید مقرون به صرفه می کند.
امکان طراحی سیستم های غیر فعال خورشیدی
با استفاده از دیوارهای پرده ای فتوولتائیک نور گذارن با پوشش دی اکسید تیتانیوم و دارای فیلتر اشعه ماورای بنفش و اشعه مادون قرمز، می توان سیستم های تامین انرژی غیر فعال خورشیدی را با امکان ورود نور روز مرئی و جلوگیری از ورود اشعه های مضر خورشید به فضای داخلی طراحی نمود و ضمن استفاده از مناظر بیرون، بخشی از انرژی مورد نیاز ساختمان برای روشنایی و گرمایش در فصول سرد را نیز از این طریق تامین نمود.
همچنین در موارد لازم، به جهت جلوگیری از تبادلات حرارتی میان فضای داخل و خارج ساختمان و صرف طراحی سیستم غیر فعال خورشیدی به منظور تامین روشنایی ساختمان، می توان از شیشه های دوجداره با پوشش فوتوولتائیک در طراحی دیوار پرده ای و یا سقف ساختمان استفاده نمود.
طرح های متنوع دیوار های پرده ای فوتوولتائیک
با استفاده از برش لیزری امکان ایجاد طرح های متنوع روی ناحیه فعال دیوارهای پرده ای فوتوولتائیک به همراه تنظیمات همزمان میزان نورگذارانی وجود دارد که این امر می تواند موجب افزایش میزان زیبایی بصری ساختمان از داخل و خارج شده و نور مورد عبوری مورد نیاز را متناسب با کاربری مربوطه تامین نماید.
سیستم بمو
ورق های آلومینیومی فرم داده شده ای هستند که در اشکال و رنگ های مختلف و با جزئیات اجرائی خاص جهت پوشاندن انواع سقف ها و نماهای خارجی بنا به کار می روند. این جزئیات اجرایی که ورق بمو روی آن ها قرار می گیرند جهت عایق بندی (صوتی، رطوبتی،حرارتی) زیرسازی مناسب و استحکام بخشی به مجموعه طراحی می شوند.
از مزایای این سیستم می توان به سبکی وزن، تنوع رنگ و طرح، مقاومت در برابر شرایط آب و هوایی و سهولت اجرا اشاره کرد. این ورق ها علاوه بر شکل صاف و تخت در اشکال گوناگون دیگری از قبیل Taperd و Monro نیز تولید می شوند. این طرح ها به معماران کمک می کند تا به راحتی ایده و طرح مورد نظر خود را در نما و حجم اجرا کنند. ورق های صاف این سیستم می تواند تا طول ۱۵۰ متر تولید شوند که این از مزیت های بزرگ این روش بوده است که می تواند سرعت اجرا و نصب را را تا مقدار زیادی افزایش دهد.
همچنین علاوه بر آلومینیوم مصالح دیگری از قبیل مس و استیل نیز به عنوان پوشش نهایی بر روی سیستم قرار می گیرند که این نیز می تواند در تنوع رنگ و جنس مصالح در نما سازی کمک شایانی باشد.


ورق های Taperd
با توجه به اشکال مخروطی و قوسی شکل خود نمای ساختمان می توانند قدرت طراحی را بالا ببرند. ورق های Taperd معمولا به طول ۲۵۰۰ میلی متر و عرض بین ۱۰۰ تا ۸۰۰ میلی متر تولید می شوند.
سقف های مدور به راحتی با سیستم های ورق های Taperd قابل اجرا هستند. در شکل زیر انواع مختلف ورق ها با همراه ابعاد و اندازه های آن ها دیده می شود.
ورق های Monro
اجرای سقف های گنبدی فرم آزاد و ایجاد شکل منحنی و قوس را آسان می کنند.هرکدام از این ورق ها نیز می تواند به یکی از سه شکل ورق های موجدار، ذوزنقه ای و پانلی باشد. این تنوع سطح مقطع در ورق ها می تواند طرح های بسیار متنوع و گوناگونی را به وجود آورد.
از این سیستم در ساخت بناهای گوناگون در داخل کشور استفاده شده است. در ساخت فرودگاه بین المللی امام خمینی از این سیستم استفاده شده است، همچنین در مجموعه ورزشی شهید یاغچیان تبریز نیز که در حال ساخت می باشد از این سیستم استفاده خواهد شد.

